Ένας από τους πιο νόστιμους και ταυτόχρονα ωφέλιμους ψαρομεζέδες είναι οι σαρδέλες φιλέτο στα κάρβουνα. Η διαδικασία ανοίγματος γίνετε αφού βγάλουμε το κεφάλι και τα εντόσθια τότε με το δείκτη πιέζουμε από τη κοιλιά προς τα την ουρά. Έτσι ανοίγει η σαρδέλα στη μέση χωρίς να διαλυθεί. Το κόκαλο μένει στη μια από τις δύο μεριές και προσεκτικά το αφαιρούμε αφαιρώντας όσο λιγότερο από τη σαρδέλα. Τα λέπια, εκτός από το αν είναι πολύ μεγάλη, συνιστάται να μη τα βγάλουμε γιατί προστατεύουν τη σαρδέλα από το να στεγνώσει. Αφού τις ανοίξουμε όλες τις απλώνουμε στη σχάρα όλες από την ίδια μεριά. Βάζοντας σχετικά δυνατή φωτιά τις ψήνουμε πρώτα από τη έξω μεριά. Ο χρόνος που απαιτείται είναι πολύ λίγος 1 με 2 λεπτά μόνο !!! Αλλιώς θα στεγνώσουν κάτι που είναι το πιο σημαντικό να προσέξουμε στο ψήσιμο. Το κριτήριο για να τις γυρίσουμε είναι όταν δούμε ότι αλλάζει χρώμα το εσωτερικό που βλέπουμε όταν ψήνετε το έξω. Αφού τις γυρίσουμε τις αφήνουμε για πολύ λίγο 15 με 60 δεύτερα το πολύ !!! Σερβίρουμε με λεμόνι και λάδι με αναλογίες ανάλογα με τα γούστα. Μαϊντανός και κρεμμύδι είναι επίσης συνοδευτικά που ταιριάζουν.