ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΠΟΥ ΠΑΝΤΡΕΥΕΙ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟ KAI INTERNET

 

   Ακούγοντας κανείς κάποια στιγμή στο 431.100 στην Αθήνα θα άκουγε ένα περίεργο QSO : Οι SV8BEV AC5FG HB9EBC VK2GJM SV1BCE SV1SB SV9CAF VK2/SV5BYS να μιλάνε όλοι μαζί με μια ποιότητα που μάλλον θυμίζει VHF !! Κοιτάει κανείς στο 14.285 ησυχία ! Τι γίνετε ???

   Μόνο μια βδομάδα λειτουργίας ενός πειραματικού link με τη χρήση του προγράμματος ECHOLINK έχει ταράξει τα ράδιο-ερασιτεχνικά νερά.

   Για να δούμε που βασίζετε η λειτουργία του ECHOLINK. Οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει ότι μέσω Internet μπορούν να μιλήσουν με φωνή δυο ή περισσότεροι μεταξύ τους χρησιμοποιώντας την κάρτα ήχου του PC τους. Έτσι με αυτή την τεχνολογία, αν συνδέσουμε κατάλληλα στην κάρτα ήχου έναν πομποδέκτη VHF ή UHF μπορούμε να ‘βγούμε’ και στον αέρα! Το ECHOLINK είναι η εξέλιξη παλαιοτέρων προσπαθειών και προγραμμάτων, κατάλληλα προσαρμοσμένο για αυστηρά ράδιο-ερασιτεχνική χρήση και μάλιστα χωρίς χρέωση. 

   Για να δούμε τι δυνατότητες έχουμε με το ECHOLINK. Μπορούμε να κάνουμε ένα QSO όπως ακριβώς το ξέρουμε  με όποιους και όσους σταθμούς που είναι στις ακόλουθες κατηγορίες :

- Συνδεδεμένοι μέσα στο Internet σε οποίο μέρος του κόσμου και αν είναι.

- Κοντά  σε κάποιο LINK ή REPEATER που είναι συνδεδεμένο μέσω  ECHOLINK στο Internet. 

   Στην περίπτωση ενός LINK π.χ. SV1BDS-L υπάρχει ένας Η/Υ μόνιμα στο Internet με την κάρτα ήχου συνδεδεμένη σε έναν πομποδέκτη VHF/UHF στην περίπτωσή μας στην συχνότητα 431.100 MHz . Ενώ στην περίπτωση ενός REPEATER (θα μπορούσε να είναι το R1, R7, RU1, RU5 ) τα ίδια με πριν σαν LINK μόνο που ο πομποδέκτης ανοίγει ένα τοπικό REPEATER.

   Έτσι οι SV8BEV,AC5FG,HB9EBCVK2/SV5BYS,SV9CAF ήταν στο Internet.

Ο SV1SB SIMPLEX στο 431.100 στην Αθήνα μέσω του LINK SV1BDS-L.

Ο VK2GJM SIMPLEX στο 146425 στο Sydney μέσω του LINK VK2JTP-L.

Ενώ συχνά ακούγεται και ο HB9LDR μέσω των repeater HB9ZF-R και HB9GL-R.

   Ο VHF/UHF χρήστης ενός LINK ή ενός REPEATER μπορεί να καλέσει έναν σταθμό πού είναι στο ECHOLINK δίνοντας κατάλληλες DTMF εντολές.

   Στη λίστα με τους αναμεταδότες και τα SIMPLEX LINK που υπάρχουν μπορεί να δει κανείς  πάνω από 350 LINK και 250 REPEATERS σε όλο τον κόσμο ενώ υπάρχουν μέχρι τώρα πάνω από 70.000 χρήστες παγκόσμια και 1000 με 1500 ενεργοί κάθε στιγμή.

   Τα συμπεράσματα κοινά για όλους όσους το ακούσουν. Εύκολη επικοινωνία απ΄ άκρη σ’ άκρη του κόσμου, καθαρά σαν VHF, πάρα πολύ αξιόπιστα. Έχει προκαλέσει τρομερό ενδιαφέρον  ακόμη και στους ‘φανατικούς’ των βραχέων. Για όλους τους Έλληνες της διασποράς,  Ελληνόφωνους και τουρίστες έχει  γίνει ένα σημείο συνάντησης.

   Το ψάξιμο στα REPEATERS σε όλο τον κόσμο έχει ενδιαφέρον με τους έκπληκτους ανά τον κόσμο ραδιοερασιτέχνες από π.χ. HAWAII , JAPAN, SYDNEY να ακούν ελληνικά CALLSIGN στα REPEATERS τους. Όπως και διάφοροι  από όλο τον κόσμο καλούν την φιλόξενη Ελλάδα. 

   Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο Internet στη διεύθυνση http://www.echolink.org όπου υπάρχει εκτός του download,  ‘ξενάγηση’ στο πρόγραμμα, πλήρεις οδηγίες και FAQ. Αναφορά υπάρχει και στο QST του τεύχους Φεβρουαρίου 2003 στη σελίδα 44. Αντίστοιχο σύστημα έχει και η YAESU με το WIRES ( πληροφορίες στο http://www.vxstd.com στο  WIRES-II ).

   Οι δυνατότητες για διασύνδεση και άλλων σημείων στην Ελλάδα αλλά και η πιθανή χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δίνουν άμεσα νέες προοπτικές. Αξιοποιώντας αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 που είναι άμεσα κοντά μας ίσως δώσουμε μια νέα διάσταση επικοινωνίας με τους ραδιοερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο σε αυτούς που θα έρθουν ή και όχι.

   Συνεχίζοντας σύμφωνα με τον ορισμό του ραδιοερασιτεχνισμού δηλαδή το δίπτυχο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΡΑΔΙΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ αυτό που μένει είναι ο γόνιμος προβληματισμός για το hobby και η ευχή για το πρόγραμμα μόνο μια από όλους ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΣΥΝΤΟΜΑ !

 

73 DE ΓΙΩΡΓΟΣ SV1BDS